Amintiri din bibliotecă – Goicea Andrei Gabriel

amintiri-din-biblioteca

Într-o zi de vară călduroasă și secetoasă, eu împreună cu trei prieteni am intrat într-o bibliotecă pentru a ne adăposti de soarele puternic și de căldura cea toropitoare. Niciunul dintre noi nu-și putea închipui ce avea să urmeze, ce aventură vom trăi în acest univers spiritual excepțional plin de farmec și mister.

Citându-l pe Blaga, consider ca un mister mic se preface într-un mister și mai mare, pentru că atunci când credeam ca vom descoperi cheia ieșirii noastre din labirintul cognitiv în care ne aflam, tocmai atunci totul devenea enigmatic și criptic.

Pot spune că, pentru mine personal, această experiență a reprezentat aventura vieții mele care m-a conștientizat faptul că nimic nu este întâmplător și că totul se întâmplă cu un scop. Dar voi lăsa frâu liber imaginației pentru a rememora aceste momente.

Ajunși în bibliotecă, toți am avut un sentiment de melancolie, de parcă am mai fost aici, dar mințile noastre mature nu-și mai puteau aminti exact acest loc și mai ales ceea ce-l face atât de special legat de trecutul nostru.

Toți am început să cercetăm biblioteca și, după câteva minute, am găsit cu surprindere patru statui care semănau cu noi, când eram tineri. Pe statui era o plăcuță pe care scria John, Andrew, Michael și Gabriel, adică eu, “eroii” din bibliotecă și din Londra.

Am pus cuvântul “eroi” între ghilimele, deoarece consider că eu, personal, nu am facut ceva senzațional sau ieșit din comun, ci doar am descifrat anumite mistere care ne-au condus la un deznodământ fericit în final. Am acționat mai mult din disperare, deoarece rămăsesem “exilați” în bibliotecă. Dar să revin la plăcuța amintită mai sus: această plăcuță, intitulată “eroii noștri”, ne-a reîmprospătat memoria.

În timp ce priveam acest titlu, mi-am amintit că în Biblioteca din Londra în care pătrunsesem era o carte cu acest titlu. Am găsit-o și am început s-o răsfoim, fiecare citind câteva fragmente din ea.

Andrew și-a dres vocea și a început să citească și să retrăiască acele momente din trecut. La fel am făcut fiecare, teleportandu-ne parcă în acele vremuri demult apuse. Și cum viața te face ca să te mai întâlnești cu anumite momente care ți-au marcat existența, așa se face că într-o zi de primăvară am fost chemați din nou la Bibliotecă pentru a participa la un concurs intitulat “Olimpiada Bibliotecii”.
Organizatorul concursului a anunțat în toată Europa că fiecare țară care vrea să participe va trebui să trimită în Londra cei mai talentați patru “șoareci de bibliotecă” care au între 12-14 ani.

Recrutările concurenților au durat două luni, timp în care țările care au concurat și-au trimis concurenții. Reprezentanții țărilor au ajuns la Londra unde și-au primit permisele de bibliotecă și au fost înștiințați că vor fi paisprezece probe și numai o echipă va fi numită “Eroii Europei”. Cum ne plăcea foarte mult să citim, ne-am dus și noi la acest concurs internațional.

Andrew s-a oprit puțin, a dat câteva pagini și a continuat de la a șaptea probă; John s-a cufundat și el în lectură, dar a abandonat; Michael, mai ambițios din fire, a continuat concursul pana la capăt; eu am fost fascinat să descopăr o lume misterioasă care m-a introdus într-un univers fabulos, oferindu-mi posibilitatea să mă autodepășesc și sa cuceresc Marele Premiu. De fapt, după a șaptea probă, clasamentul era foarte clar condus de Eroii locali, adică noi, cu trei medalii, Germania cu două medalii și România o singură medalie.

La această probă, membrii echipelor trebuiau să găsească o carte intitulată “Eu sunt nostim”.

După multe peripeții pe care le-am traversat și multe mistere pe care le-am descifrat, am găsit în cele din urmă cartea cerută și am început s-o răsfoim. Cel mai șugubăț s-a dovedit a fi Andrew care nu mai avea răbdare și dorea să afle mai repede cine va câștiga concursul, așa că a început să răsfoiască într-un ritm alert paginile până a ajuns la capitolul al XII-lea intitulat “Proba a douăsprezecea”.

A citit cât a citit și a descoperit faptul că, înainte de ultimele două probe, clasamentul este destul de strâns, Eroii locali menținându-și locul I cu cinci medalii, dar echipa din Germania este pe locul II cu patru medalii, restul echipelor având numai câte o medalie.

Același Andrew, fiind captivat de paginile cărții și dorind să știe cine a câștigat concursul, a dat paginile până la sfârșitul cărții pentru a afla:

BUCURIE MARE ÎN MAREA BRITANIE! Eroii noștri au câștigat concursul cu șapte medalii, fiind recompensați cu burse la facultate în Londra. Nici ceilalți nu au plecat cu mâna goală, primind și ei premii atractive.
Andrew a închis ușor carte și împreună ne-am lăsat purtați de amintirile din tinerețe. A fost o experiență de neuitat.

Clasa a VII-a
Școala Gimnazială Cândești, jud. Buzău
Prof. coordonator Fănică Daniel

Perioada de votare s-a încheiat!
Perioada de votare s-a încheiat!