Lista câștigătorilor
Concursului de eseuri 2016-2017

 

happy-kids
Stimați profesori,

Ca urmare a implicării dumneavoastră în proiectul Pașaport pentru cultură, Clubul de Carte Aventură și Mister, vă comunicăm creațiile literare câștigătoare în ediția 2016-2017:

Locul I – „Amintiri din bibliotecă”

Nume elev: Goicea Andrei Gabriel
Clasa a VII-a
Școala Gimnazială Cândești, Jud. Buzău
Coordonator: Prof. Fănică Daniel

Locul II – „Secretul”

Nume elev: Goicea Andrei Gabriel
Clasa a VII-a
Școala Gimnazială Cândești, Jud. Buzău
Coordonator: Prof. Fănică Daniel

Locul III – „Iarna pe uliță”
Nume elev: Popa Luca
Clasa a V-a A
Școala Gimnazială ELENA VĂCĂRESCU, Sector 1, București
Coordonator: Prof. dr. Daniela Vodiță

Mențiune – „Dosarele Londrei”

Nume elev: Scripca Ștefania
Clasa a IV-a A
Școala Gimnazială ELENA VĂCĂRESCU, Sector 1, București
Coordonator: Prof. Marcu Alina Ionela

Mențiune – „Aventura Mirelei”

Nume elev: Ana Rafaella Llontop
Clasa a IV-a
Școala Gimnazială ELENA VĂCĂRESCU, Sector 1, București
Coordonator: Prof. Andreea Vasi

Mențiune – „Pe urmele bunicii mele”

Nume elev: Thuenbou Tinchou Manori
Clasa a VI-a A
Școala Gimnazială ELENA VĂCĂRESCU, Sector 1, București
Coordonator: Prof. dr. Daniela Vodiță

Mențiune – „Creatura neagră”

Nume elev: Ana Daria Smaranda
Clasa a IV-a B
Liceul „Ion Barbu”, sector 5, București
Cordonator: Prof. Groșanu Magda

Mențiune – „Academia speranței, casa disperării”

Nume elev: Curecheriu Elena
Clasa a VI-a A
Școala Gimanazială “Leonardo da Vinci”, sector 3 București
Coordonator: Prof. Ștefănescu Dumitra

Felicitări tuturor participanților și vă așteptăm la festivitatea de premiere care se va desfășura în data de 28 mai 2017, ora 12,30, în pavilionul C1, Romexpo.

Editura Corint

*Alegerea câștigătorilor s-a efectuat DOAR în baza voturilor primite de la cititori/vizitatorii site-ului (1, 2, 3, 4 sau 5 steluțe). În funcție de numărul de steluțe primite per eseu s-a făcut o medie aritmetică, pentru a desemna ordinea câștigătorilor.

PĂDUREA FERMECATĂ

padurea-fermecata
Într-o pădure, aproape de Roma, trăia o familie. Erau mama, tatăl și fata lor, Elisa. Elisa se ocupa cu crearea hainelor, tatăl cu meșteșugul, căci avea un atelier, iar mama mergea în sat și vindea tot felul de bunătăți. Totul mergea super, până când, într-o zi…
Citește mai mult …

PE URMELE BUNICII MELE

pe-urmele-bunicii
Altă zi la școală, de ce? Nu o mai suport! Teme, teme și iarăși teme! Mă rog asta e… După ce m-am spălat pe dinți și m-am îmbrăcat în uniformă oribilă, cu o cămașă albă ca zăpada și o fustă neagră mulată… Dezgustător!
Cobor scările și o văd pe mama cum pregătește clătite. Mmmmm! Tiptil mă îndrept spre ea dorind să o sperii, dar sare fratele meu mai mic (pe care îl cheamă Arthur, are 8 ani și da… este enervant, foarte enervant!).
Citește mai mult …

LA ȚARĂ

la-tara
Bună! Mă numesc Alexandra și am 10 ani. Duminică este Paștele așa că voi merge la țară.
Eu stăteam liniștită la calculator și mă jucam Minecraft, când, vine mami și îmi zice să-mi fac bagajele pentru plecare. Atunci, eu am pus în ghiozdan telefonul, boxa pentru muzică, peria de păr, un balsam de buze, căștile și încărcătorul. Am trecut și peste această noapte, și, dis-de-dimineață m-am trezit la ora șase.
Citește mai mult …

AVENTURA MIRELEI

aventura-mirelei
Într-o seară, Mirela o fată cu părul negru, slabă, căreia îi plăcea să cânte la pian, i s-a întâmplat ceva straniu. Notele de pe portativ au prins viață. Ele au început sa cânte singure la pian. Mirela privea cum notele săreau de pe portativ direct pe clapele pianului.
Citește mai mult …

TIGRUȚELE PIERDUTE

tigrutele-pierdute
Într-o zi de vară, trei pui de tigru și cu mama lor au ieșit la o plimbare prin junglă. Cele trei tigruțe se numeau: Simoniau, Diana şi Deniana. Tigruțele se jucau între ele.
Între timp, mama lor, a plecat neștiind că tigruțele nu sunt în spatele ei.
Citește mai mult …

CEI DOI PRIETENI

Cei doi prieteni
Au fost odată doi extratereștri pe nume Andy și Marty care trăiau pe Marte, cei doi ajungând acolo în urma cu 1200 de ani. Într-o zi si-au scos racheta afara pentru a pleca într-o plimbare. Ei si-au dat seama ca au uitat bagajele.
În timp ce au intrat în casă după bagaje, doi extratereștri hoți le-au furat racheta. Cei doi extratereștri hoți au pornit racheta și au zburat către planeta Jupiter.
Când Andy și Marty au ieșit din casă au rămas surprinși de ceea ce au văzut. Racheta lor a dispărut!
Citește mai mult …

CAMERA SECRETĂ ȘI CELE TREI VRĂJITOARE

Camera secreta
Într-o zi de vacanță trei prietene plecau împreună într-o tabără de scris povești, deoarece nu puteau să își scrie compunerile cerute la școala.
Când au ajuns în tabără primul lucru pe care l-au făcut, fiind obraznice, a fost să alerge prin toată clădirea. Alergând și alergând au început să obosească așa că au intrat într-o cameră fără să știe ce se afla acolo. În acea cameră erau tot felul de cărți cu vrăji, erau și trei baghete foarte frumoase.
Citește mai mult …

LUMEA SECRETĂ

Lumea secreta
In Chicago, pe strada Randolph, la numărul 9, era o școală numită ,, Lincoln Park High School’’.
Emmy, Ana, Mike și Jake erau în aceeași clasă și, pe lângă asta, erau foarte buni prieteni. În fiecare zi, după ce terminau orele, cei patru elevi mergeau în subsolul scolii, un loc întunecos cu multe uși. Lor le plăcea să meargă acolo deoarece era un loc liniștit unde își împărtășeau părerile despre teme, teste și multe altele.
Citește mai mult …

PIRAMIDA BLESTEMATĂ

Piramida blestemata
Doi copii , pe nume Angel si Sharon, , locuiau împreună cu bunicul lor, , exploratorul Elichkbord, care era și căutător de comori.
Într-o zi , când copiii erau la școală , Elichkbord le-a scris un bilet în care le spunea că se duce la o piramidă despre care auzise zvonuri că era locul unde se afla cea mai mare și cea mai prețioasă comoară din tot Egiptul. Aceasta se afla tocmai în inima piramidei. Nimeni nu a reușit să o ia până acum pentru ca era păzită de capcane și provocări foarte greu de trecut. Se semna și apoi pleca.
Citește mai mult …

DOSARELE LONDREI

Dosarele Londrei
Este o seară ploioasă în Londra, toate luminile apartamentelor sunt stinse, doar lumina felinarelor luminează străzile goale. Dar, dacă te uiți mai atent, poți vedea lumina aprinsă doar la un singur apartament, apartamentul domnului Jackob Durlin și al adjunctului său și cel mai bun prieten, Horhe Darlingen.
Citește mai mult …

HENRY, UN INVENTATOR DE EXCEPȚIE

henry
A fost o odată ca niciodată un băiat de vreo 14 anișori cu o viață normală, pe nume Henry. El trăia împreună cu părinții săi și cu sora lui mai mică Ely, într-o casă ca oricare alta, mergea la Școala Universitară de Literatură Română din Centrul orașului.
Citește mai mult …

O VIAȚĂ DE PISICĂ

cat_and_gorilla
Într-o zi, în timp ce mă plimbam printr-o poiană, am ajuns în împărăţia Miorlanei. Era un tărâm plin de pisici de diferite culori şi rase.
Aici toate animalele, care ajungeau din pură întâmplare, erau transformate în pisici. Stând ascunsă după un tufiş, uimită, am văzut un iepure care a fost transformat într-o pisică albă, iar o biată barză într-o pisică neagră cu aripi. Toate animalele dispăreau în mulţimea de pisici. Regina acestora stătea în mijlocul cercului.
Citește mai mult …

CUM AM DEVENIT PERSONAJ

personaj
Am avut o zi plină: școală, teme, lectură. În fiecare zi mă întâlnesc cu fel de fel de personaje: blânde sau înfiorătoare, bune sau rele, frumoase, urâte.
În fiecare zi am avut întâlnire cu personaje care iubeau Aventura. Până la miezul nopții am călătorit cu ele la Polul Nord după care am adormit. Călătoria a continuat.
Citește mai mult …

CREATURA NEAGRĂ

disperare
În liniștea nopții nu se mișca nimic. Nu se auzea nici sforăitul enervant al fratelui meu și nici ticăitul ceasului care ședea pe hol.
Era liniște deplină.
Lucrul acesta, însă, n-a durat mult.
Afară se auzeau pașii cuiva.
Nu cred că era o persoană din familie pentru că ei cu siguranță dormeau.
Citește mai mult …

ACADEMIA VÂRFUL SPERANȚEI-CASA DISPERĂRII

disperare
– Şi câştigătorul este… Curecheriu Elena!
Academia Vârful Speranţei adună în fiecare an 15 elevi talentaţi într-un anumit domeniu şi unul ales dintr-o loterie, câştigătorul având un grad special, acela de “Super Duper Mega Studentul Norocos”. Este o mare onoare să fii selectat la această şcoală, numai cei mai buni dintre cei mai buni fac faţă la o asemenea şcoală performantă. Citește mai mult …

IARNA PE ULIȚĂ

padure
Este târziu, aproape de miezul nopții. Pe bolta înghețată a cerului albastru ca marea învolburată, luna, ca un disc luminos, privește spre satul bunicilor cu ulițele lui înguste și pietruite. Norii plumburii cern zăpada ca spuma laptelui, neîncetat, repede, cu fulgi mari ce plutesc în văzduh, așternându-se într-un covor din ce în ce mai pufos. Citește mai mult …

MISTERUL DIN PĂDUREA CU BRAZI

padure
Era o dimineață friguroasă de februarie. Fulgii cădeau din înaltul cerului, câinii lătrau pe la picioarele mele, iar eu, aceeasi fată pierdută între vis și realitate, pășeam inconștientă pe strada pustie. Învelită în plapuma amintirilor, vedeam în locul banalelor blocuri niște castele privite nocturn. Vedeam blocul din capătul străzii, cel mai înalt din cartier, însă mi se părea că este un castel cu aer medieval. Din pădure. Din pădurea cu brazi. O iluzie, atât a mai rămas în inima dimineții. Până și eu m-am pierdut. Citește mai mult …

AMINTIRI DIN BIBLIOTECĂ

amintiri-din-biblioteca

Într-o zi de vară călduroasă și secetoasă, eu împreună cu trei prieteni am intrat într-o bibliotecă pentru a ne adăposti de soarele puternic și de căldura cea toropitoare. Niciunul dintre noi nu-și putea închipui ce avea să urmeze, ce aventură vom trăi în acest univers spiritual excepțional plin de farmec și mister.

Citându-l pe Blaga, consider că un mister mic se preface într-un mister și mai mare, pentru că atunci când credeam ca vom descoperi cheia ieșirii noastre din labirintul cognitiv în care ne aflam, tocmai atunci totul devenea enigmatic și criptic. Citește mai mult …

SECRETUL

secretul

Vi s-a întâmplat vreodată să descoperiți un secret care să vă marcheze întreaga existentență într-un asemenea mod astfel încât viața să se schimbe radical? Mie mi s-a întâmplat. Dar să mă prezint!

Salut, sunt Gabriel și vreau să vă spun un secret de care nu știam până acum câteva zile.

Ca orice poveste, voi începe cu începutul. Citește mai mult …