RECOMANDARE DE LECTURĂ – CELE MAI FRUMOASE POVEȘTI CLASICE – EDITURA CORINT JUNIOR

RECOMANDARE DE LECTURĂ – CELE MAI FRUMOASE POVEȘTI CLASICE – EDITURA CORINT JUNIOR

In prezent, din fericire, avem o gamă extinsă de cărți contemporane pentru copii de unde să alegem ceva potrivit. Și eu vă recomand să începeți cu povestile clasice repovestite. De ce repovestite? Pentru că poveștile clasice, așa cum le-am învățat noi, conțin multe cuvinte arhaice care sunt greu de înțeles pentru copiii de vârstă fragedă. Chiar dacă le veți explica înțelesul acestora, abundența lor vă va obliga să faceți pauze dese și atunci bucuria lecturii va fi îngreunată de prezența lor. Nu spun că nu sunt copii cărora le plac și înțeleg mult mai bine poveștile originale, dar pentru cititorii cei mai mici, această variantă este preferabilă. Să nu uităm că misiunea noastră, a părinților, nu este numai să citim copiilor o carte, orice carte, ci trebuie să îi ajutăm să descopere iubirea pentru lectură.

Am citit „Cele mai frumoase povești clasice” fetiței de mele în vârstă de 5 ani și jumătate și vreau să vă spun că a sorbit fiecare cuvințel, rugându-mă, de multe ori, să repet poveștile. În această carte nu veți găsi cuvinte grele, arhaice sau neologisme rar folosite dar nici nu veți întâlni un limbaj prea simplu care să alunge calitatea lecturii. Cartea folosește exact termenii pe care copii îi pot înțelege și care să păstreze în același timp firul original al poveștii. Mai mult, ilustrațiile regăsite între paginile ei ajută foarte mult în construirea plăcerii față de lectură.

 

În cuprinsul ei găsim opt povești clasice repovestite:

  • Alice în țara minunilor – de Lewis Carroll
  • Vântul prin sălcii – de Kenneth Grahame
  • Comoara din insulă – de Louis Stevenson
  • Black Beauty – de Anna Sewell
  • Grădina secretă – de Frances Hodgson Burnett
  • Oliver Twist – de Charles Dickens
  • Heidi – de Johanna Spyri
  • Vrăjitorul din Oz – de Frank Baum

Scrisul este suficient de mare pentru o citire ușoare și relaxantă.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că autoarele Catherine Allisson, Claire Sipi și Anne Rooney – responsabile cu repovestirea – au păstrat emoția poveștii și nu au lăsat magia resimțită în povestea orginală să se piardă.

Povestea preferată a Deliei a fost Black Beauty și cu toate că nu înțelege ea prea bine motivul răutății gratuite a oamenilor, la finalul ei mi-a spus: „Mami, eu nu am să lovesc niciodată niciun animal. Eu am să le iubesc pe toate.” Și atunci am înțeles că atât povestea cât și ajutorul dat de autoare prin repovestire și-a atins scopul.

Cartea a apărut la Editura Corint – Corint Junior.

TIP COPERTĂ: SOFTCOVER

ISBN:9786067933826

FORMAT:20 X 25.5 CM

EDITURA:CORINT

AN APARIȚIE:2019

NUMĂR PAGINI:192

TRADUCERE:ANDREI COVACIU

 

Sursa recenziei: cartideciocolata.ro