regulament_2018_2019

Regulamentul CLUBULUI DE CARTE AVENTURĂ ȘI MISTER

CLUBUL DE CARTE AVENTURĂ & MISTER, înființat de Asociaţia Corint Pro Lectura şi de Corint Junior în cadrul proiectului educațional interdisciplinar PAȘAPORT PENTRU CULTURĂ, parte componentă a proiectului național „Citesc, deci exist”, se desfășoară în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, conform ordinului ministrului nr. 3076/17.01.2018, se adresează copiilor din toate unitățile de învățământ din țară, clasele III–VIII, și își propune să stimuleze interesul lor pentru lectură şi să promoveze literatura română şi străină în rândul elevilor.

Contextul proiectului

Social. Dezvoltarea gustului pentru lectură şi a deprinderilor de a citi începe de la vârstele mici. Lectura educă, dezvoltă orizontul cultural şi facilitează integrarea socială a individului. Absenţa lecturii (literare sau ştiinţifice) sau slaba preocupare a copiilor pentru lectură favorizează eşecul şcolar, comunicarea slabă sau defectuoasă, inadaptarea socială. În acest context, Asociaţia Corint Pro-Lectura și Corint Junior lansează o campanie naţională pentru încurajarea cititului, pentru formarea unui gust literar adecvat fiecărei vârste, pentru stimularea creativităţii în domeniul literar şi pentru încurajarea acelor talente literare care până acum nu şi-au găsit modalitatea ideală de exprimare, finalizată prin concursul de creație literară SCRIE PROPRIA POVESTE.

Educaţional. Absenţa unor lecturi adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al copiilor atrage după sine, încă din primele clase, o limitare a posibilităţilor de însuşire a cunoştinţelor de cultură generală, indiferent de disciplina de învăţământ şi, de aici, o demotivare pentru lectură care poate genera eşecul şcolar.

Este adevărat că, în ultima perioadă, interesul copiilor şi al tinerilor se îndreaptă mai mult către spaţiul virtual, aşa că am ales o cale combinată pentru a-i atrage către lectură: folosesc suportul clasic pentru lectură şi îşi exprimă creativitatea online, într-o secţiune special creată în cadrul site-ului www.aventurasimister.ro.

Obiective generale

 • Stimularea gustului pentru lectură, crearea şi cultivarea permanentă a obiceiului de a citi, ca activitate constantă pentru perioada şcolară, dar şi pentru întreaga viaţă, ridicarea nivelului de cultură prin lectură;
 • Dezvoltarea interesului copiilor pentru valorificarea cunoştinţelor acumulate prin lectură, în cadrul secţiunilor dedicate pe site-ul www.aventurasimister.ro și la prezentările de carte din cadrul unităților școlare;
 • Stimularea interesului copiilor pentru crearea unei biblioteci personale, ca deprindere pentru întreaga viaţă.

Mecanismul clubului şi activităţi

 • Activitatea centrală a acestui club de carte o constituie desfășurarea unui concurs de creație literară pentru elevii din clasele III–VIII, sub denumirea SCRIE PROPRIA POVESTE.
 • Perioada de desfășurare a concursului este 1 octombrie 2018–20 mai 2019.
 • Asociaţia Corint Pro Lectura şi Corint Junior vor susține lunar prezentări de carte. La fiecare prezentare va participa un reprezentant al editurii și un autor de cărți pentru copii, care vor promova în rândul elevilor beneficiile lecturii, vor prezenta cartea lunii respective, vor citi un scurt fragment din carte și vor descoperi tainele scrierii creative a unui text.
 • Pentru că acest club de carte este unul național, vă prezentam mai jos mecanismul de desfășurare în cadrul unităților școlare unde nu vom avea prezentări de carte.
 • Toate unitățile școlare vor primi lunar invitații de înscriere în cadrul clubului de carte. Invitația va cuprinde prezentarea cărții și un capitol din cartea lunii.
 • Fiecare elev va realiza doar un eseu original (fără preluare de text), iar profesorul coordonator le va selecta pe cele mai bune și le va trimite în format electronic (document text, cu diacritice) la adresa de e-mail scoli@edituracorint.ro.
 • Opțional, fiecare poveste poate fi însoțită de unul sau de mai multe desene sugestive (originale).
 • Eseurile primite vor fi încărcate pe site-ul www.aventurasimister.ro pentru a fi votate. Eseurile cu cele mai multe voturi și vizualizări din partea utilizatorilor vor câștiga premii extraordinare. Fiecare eseu se va vota o singură dată de către o singură persoană. În eventualitatea în care după același IPA (Internet Protocol Address) se vor înregistra mai multe voturi, va fi luată în considerare decât prima opțiune de vot, în ordine cronologică.
 • Câștigătorii vor fi anunțați cu o săptămână înainte de desfășurarea Târgul Internațional de Carte Bookfest 2019.
 • Eseurile cu cele mai multe vizualizări/voturi din partea utilizatorilor vor câștiga PREMII EXTRAORDINARE. Premierea va avea loc la Târgul Internațional de Carte Bookfest 2019.

Grupul Editorial Corint vine în sprijinul dumneavoastră și vă prezintă două ghiduri pentru elaborarea propriilor povestiri:

 • CUM SĂ SCRII PROPRIA POVESTE
 • CUM SĂ SCRII O CARTE DE AVENTURI