Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn – Tania Unsworth

Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn – Tania Unsworth

Daisy Fitzjohn nu este o fată obișnuită. Ea are 11 ani și trăiește împreună cu mama ei, la Brightwood Hall, un conac imens, ajuns în paragină. Nu a fost niciodată la școală și nu a părăsit niciodată uriașa proprietate a mamei sale. Are însă o imaginație extrem de bogată și o mulțime de prieteni cu care se joacă și vorbește de zor: animăluțul său preferat Tar, care este un șobolan foarte mâncăcios, micul Charles, un băiat care își are locuința în tabloul de pe unul din pereții conacului, calul True, o tufă ornamentală din curtea proprietății, micuța exploratoare Frank, o fantomă potrivită la momentul potrivit și mulți alți prieteni care îi fac ziua mai frumoasă…

Mama îi spunea că e uluitor cum aduce ea la viață toate lucrurile acestea, însă ”Daisy nu considera că aduce lucrurile la viață. Pentru ea, totul era deja însuflețit. Nu doar animalele și plantele, ci și rămurelele, pietrele, stelele sau jucăriile. O parte din ea mai credea asta. Că fiece lucru are o viață a sa tainică, gânduri și sentimente.(…) Daisy boteza aricii sau purta lungi conversații cu vreun copac ori cu una din numeroasele statui care împânzeau grădinile conacului. Daisy prefera să vorbească cu statuile și cu copacii decât cu păpușile plictisitoare. Nu fac decât să bea ceai și să se certe cine are cel mai frumos păr, se plângea ea”

Așadar, Daisy nu este tocmai o fată obișnuită, așa cum nici mama ei nu este o mamă obișnuită: puternic afectată de pierderea întregii sale familii în copilărie, Caroline Fitzjohn colecționează amintiri în….cutii. Conacul este împânzit de Cutiile Zilei în care Caroline adună obiecte pe care aceasta nu vrea să le piardă!

Într-o bună zi, Caroline pleacă la cumpărături, cum făcea în fiecare săptămână, însă de data aceasta ea nu se mai întoarce, lăsând-o pe Daisy singură și neștiută de nimeni pe uriașa proprietate. Când la conac apare din senin un bărbat cu un rucsac și două sacoșe de cumpărături mari, din plastic, viața lui Daisy se va schimba radical. Ea va porni într-o aventură în care va trebui să dezlege misterul dispariției mamei sale și va descoperi că nebunia este secretul bine păstrat al familiei Fitzjohn…

 

De ce recomand Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn

Iată o nouă carte de la Editura Corint Junior, din seria Aventură și Mister, care m-a ținut cu sufletul la gură de la început până la final. Povestea este una interesantă, iar Daisy este un personaj foarte bine conturat. Mi-a plăcut foarte mult imaginația bogată a fetei, faptul că este foarte apropiată de animale, plante, natură, mi-a plăcut felul în care gândește și analizează situațiile cărora trebuie să le facă față. Trăirile interioare ale lui Daisy, gândurile sale transpuse în dialoguri pline de sensibilitate pe care aceasta le are cu prietenii săi imaginari mi-au captat atenția și m-au făcut să citesc pe nerăsuflate această carte.

“-Dacă nimeni nu știe că exiști, îl întrebă ea pe True, atunci tu cum știi că exiști? (…) Cum știi cu adevărat?

-Simți vântul, îi sugeră el. Vezi norii trecând pe cer. Auzi zumzetul pământului care se rotește.

-Dar cum poți să fii sigur? Cum poți să fii sigur că nu e doar în imaginația ta? sau a altcuiva. Dacă exist numai în mintea cuiva? Precum un personaj de carte. Personajele de carte știu oare că sunt inventate? (…)

-Închide ochii, o îndemnă True. (..) Stai nemișcată. Ascultă. În adâncul tău, mai adânc decât mintea, mai adânc decât inima, stă ascuns ceva. Nimic nu poate ajunge acolo, nici foarfecile grădinarului, nici ploaia ori furtuna. Simți? (…) Aceasta este Forma ta, îi spuse True. Așa știi că exiști. Și trebuie să-ți păstrezi Forma, Daisy. Indiferent ce s-ar întâmpla.”

 

Recomand această carte cu multă căldură, fiind potrivită copiilor de +10 ani! O puteți găsi pe site-ul Editurii Corint Junior sau pe elefant.ro!

 

Citita de bucurialecturii.ro